Viden, udvikling og samvær
5700 SvendborgVælg område
Vis underviser

Underviser

Nis Boesdal
Ledige pladser

Genforeningen

Ved spørgsmål ring til 62 21 73 73

I 2020 er det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark.

I den anledning holder Nis Boesdal foredrag om, hvilke begivenheder der var medvirkende til, at vi fik Genforeningen den 15. juni 1920.
Som en del af Versaillestraktaten efter 1. Verdenskrig blev aftalen om en overdragelse af landsdelene til Danmark underskrevet i Paris 5. juli 1920 med virkning fra 15. juni samme år.

Kravet om en genforening var allerede i 1918 blevet rejst i den tyske rigsdag af H.P. Hanssen. Efter Versaillestraktaten af 28. juni 1919, artikel 109, skulle grænsen mellem Tyskland og Danmark fastsættes i overensstemmelse med befolkningens ønsker efter afstemning i nogle nærmere definerede zoner.

Genforeningen blev konkret gennemført efter en folkeafstemning i de berørte områder. I Danmark gav genforeningsspørgsmålet dog anledning til megen politisk debat, da vide kredse ønskede, at også dele af Sydslesvig skulle indlemmes i Danmark.

HP Hanssen skrev:
Afstemningsdagen havde vi den 10. februar 1920. Vi kan næsten sige, at vi havde længtes efter denne dag i over 55 år. Alligevel var længslen efter denne dag størst det sidste årstid.

Sådan går det vist altid, for jo nærmere man kommer ind på en festdag, og jo mere sikker man er på, at den kommer, jo større bliver længslen også. Vi kan vist godt sige, at denne dag var den største festdag, vi nogensinde har haft i Sønderjylland.

Nis Boesdal er en fremragende formidler, der med sine nærværende historiefortællinger fængsler sit publikum.

Nis Boesdal er uddannet journalist og indledte sin karriere som DR-medarbejder i 1977. Fire år senere blev han tilknyttet tv-programmerne i det, der dengang hed Provinsafdelingen. Her startede han bl.a. det faste program "Børn og børn imellem". I 1985 var han endvidere med til at starte Østjyllands Radios børneprogram "Koks i Komakassen". Siden blev han vært i "Giro 413", "Go' Danmark", "Musikalske eventyr", "Hvem, hvad og hvor i Danmark", "P4panelet", "Danmarksmester" og "Formiddag på 4'eren". I 2008 var Nis Boesdal desuden også tv-vært i DR1-programmet "Formiddag med Nis Boesdal".

Mere om dette kursus

Priser og tilmelding


Kursusinformation

Start: 15-04-2020, kl. 10:00

Ugedag Onsdag
Holdnr201934
Adresse AOF Svendborg
Vestergade 23
5700 Svendborg
LokaleLok.6 / Salen
Holdtimer1
Antal mødegange1
AfdelingAOF Center Fyn

Kursusdage

15-04-2020 Onsdag 10:00  -  12:00

Faktaoplysning

Betalingsbetingelser


Tilføj til min kalender

Her har du mulighed for at føje dette arrangement til din kalender, f.eks. for at reservere datoen, også selv om du ikke har tilmeldt dig: Tryk på "tilføj til min kalender" Tryk på "åben knap" Lykkes det ikke, så tryk "gem" i stedet for "åbn" og importer fra din kalender.